Bab Kalam (Aljurumiah)


بسم الله الرحمن الرحيم

Ceuk Mua’lif: “Abdi ngamulai nganggit kana kitab Jurmiah bari nuhunken pangawasa anu disarupaken kana menta tulung ka dzat ‎ Allah, ngalap berkah ku nyebut Asma dzat Allah, (sifatna Allah) Anu maparin nikmat gede, (sifatna Allah) Anu maparin nikmat letik.”

BAB KALAM

الكلام هو اللفظ المركب
المفيد بالوضع


“Ari ngaran Kalam (ceuk ulama Ahli Nahwu) nyaeta lafad anu disusun, anu mere harti, kalayan dimaksud.”

Jadi Kalam ceuk ulama Ahli Nahwu kudu ngawengku kana 4 syarat:

  1. Kudu mangrupa lafad, ari palanggeran lafad nyaeta:

    الصوت المشتمل علي بعض الحروف الهجائية

    “Sowara anu ngawengku kana sebahagian huruf hijaiyah” ‎
    Conto: زيد(zaidun) , disebut lafad sebab ngawengku kana sebahagian huruf hizaiyah nyaeta ‏ ز,ي,د
  2. Kudu Murokab (مركب), ari palanggeran Murokab nyaeta:

    ما تركب من كلمتين فاكثر

    “barang anu disusun tina dua kalimah atawa lewih”
    Conto : جاء زيد(jaa zaidun) ieu disebut Murokab sebab disusu tina 2 kalimah nyaeta kalimahجاء ‏ (jaa) jeng kalimah زيد(zaidun).
  3. Kudu mufid (مفيد), ari palanggeran Mufid nyaeta:

    ماأفاد فائدة تامة يحسن السكوت من المتكلم والسامع عليها

    “barang anu ges mere harti anu sampurna,sahingga nu ngadengekenn teu kudu nanya deui nu ngomong teu kudu ngajelasken deui.”
    Conto: جاء زيد‎(jaa zaedun) hartina “ges datang si zaid.” ie Kecap ges mere harti sampurna, nungadenge kana ie kecap ges ngarti, yen anu ges datang teh si zaed.
  4. Dimaksud ( وضع), maksudna :

    ان يقصد المتكلم بما تلفظ به افادة السامع

    “ngucapkena mutakalim (anu ngomong)
    Kana kecap جاء زيد(jaa zaedun) teh ngamaksud mere beja ka mukhothob (nu diajak ngomong) yen si Zaed ges datang, lain ker ngalindur.”

Posted by Wordmobi

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s